[...] treningu, co przełoży się na skuteczniejsze stymulowanie mięśni do wzrostu. W suplementacji masowej wykorzystuje się beta-alaninę wraz z kreatyną, gdyż oba środki wykazują dużo silniejsze działanie, gdy stosowane są łącznie. Aminokwasy, działanie aminokwasów niesie za sobą nieocenione wsparcie okołotreningowe. Nic tak nie wspiera naszych mięśni [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
[...] rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od diety. Nie dało się zdobyć za dużo informacji, a teraz każdy ma dietetyka, trenera sportów siłowych oraz grono innych doradców. Zadanie Doriana było tym trudniejsze, iż był pionierem, jeśli chodzi o [...]
[...] przez osobę nie mającą wieloletniego stażu treningowego. Zwykle początkujący konsultują w Internecie koszmarne plany treningowe, powielają klasyczne błędy: ćwiczeń jest za dużo, objętość jest ogromna, kolejność ćwiczeń jest niewłaściwa lub kuleje nawet układ dni (np. w poniedziałek są plecy, a nogi we wtorek lub odwrotnie). Moja rada brzmi [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] mniej bolą je mięśnie. Podsumowanie W świetle tych obserwacji niech każdy sam podejmie decyzję odnośnie stosowania (lub nie) schładzania mięśni po wysiłku. Istnieje tu zbyt dużo niewiadomych, by komukolwiek proponować podobne techniki. Referencje: Paulsen G1, Hamarsland H2, Cumming KT2, Johansen RE2, Hulmi JJ3, Børsheim E4, Wiig H2, Garthe I5, [...]
[...] wzrost stężenia IGF-1 o 23,17% Źródło: Janet W Rich-Edwards „Milk consumption and the prepubertal somatotropic axis” Uwaga – jednak u dzieci z Bostonu, wpływ mleka był już dużo słabszy. Czy u dzieci z Mongolii był wpływ mleka czy niedożywienie? Tego już się nie dowiemy. Ponadto w innych badaniach wykazano, że doustne spożywanie białka [...]
[...] duże stężenie pojawia się przy stosowaniu aromatyzujących SAA) zwiększają wydzielanie leptyny w ustroju, czyli hamują łaknienie. Ponadto zwykle kulturyści dostarczają dużo węglowodanów, co ma wpływ na zwiększenie ilości leptyny. Co zwiększa wydzielanie leptyny? glikokortykosteroidy, estrogeny, cytokiny zapalne, TNF-alfa, interleukina 1 [...]
[...] z treningiem). Okazało się, że masa ciała zwiększyła się tylko o 1.6 kg, czyli o 52% przewidywanej wartości. A więc 48% dodatkowej podaży energetycznej w grupie jedzącej dużo cukru zostało spożytkowane na termogenezę lub lipogenezę. Potwierdzają to inne badania, gdzie nawet 49% energii było przeznaczonych na termogenezę po 3 tygodniach diety [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] ang. fight or flight). Skąd się bierze energia do uzupełniania glikogenu? W trakcie sprintu, skoków, intensywnej serii z ciężarami, serii ciosów itd. z glukozy powstaje dużo mleczanów (glikoliza beztlenowa). Błędnie uznaje się powstające mleczany za źródło „zakwasów”. Glukoza- > pirogronian -> mleczan Glikoliza beztlenowa [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] wysiłkowej na 800 m (tyle, co nic, bo ok. 1 uderzenie serca mniej), tymczasem w grupie soku z marchwi tętno wzrosło średnio o ~ 11 uderzeń serca na minutę (a to już bardzo dużo). Podsumowanie (Przyjmować 1 g/kg m.c oznacza przyjmować 1 g danej substancji/związku na każdy kilogram masy ciała) Składnik odżywczy Dzienne zapotrzebowanie Przed [...]
[...] do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma konieczności dostarczania kolejnych kalorii z dolewanych tłuszczy do Twojej diety. Będzie to dużo bardziej zdrowa opcja, niż zjadanie posiłków, które są nasączone tłuszczem poddanym wysokiej temperaturze.
Co kilka lat pojawia się taka czy inna alternatywa dla sterydów anaboliczno-androgennych. SAA pojawiły się w obrocie pod koniec lat 40’ XX wieku, pierwsze użycie przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]